Roofvogels

Buizerd

Latijnse naam: Buteo buteo
Buzzie, een roofvogel die wij allemaal kennen en wel eens zien zitten op een paal in het weiland. Van donkerbruin tot veel wit in het verendek. Donkere buizerds jagen vooral rond de bomen en de lichte variant jaagt meer in het open veld.

Schrieken Buizerd 240
 

Buizerd

Latijnse naam: Buteo buteo

Jack, is duidelijk de lichte variant onder de buizerds. Ook zien we deze roofvogel, tijdens onze zondagmiddagwandeling hoog in de lucht op thermiek zweven.

jack
 

Europese Torenvalk

Latijnse naam: Falco tinnunculus
TV, Klein maar dapper, De Europese torenvalk is zonder twijfel één van de roofvogels die zich het meest opvallend gedraagt en het gemakkelijkst is waar te nemen.

Schrieken Europese torenvalk 240
 

Europese Torenvalk

Latijnse naam: Falco tinnunculus

Tinnus is een mannetjes torenvalk, heeft een grijze kop en staart. De eerder genoemde TV is het vrouwtje en is helemaal bruin gevlekt. Tinnus is vooral bekend door het bidden, dat je vaak langs de weg ziet. Was lange tijd de talrijkste roofvogel, maar dat is nu de buizerd. Toch is het nog steeds een kenmerkende vogel van het open land in Nederland. Een uitgesproken veldmuisjager, die graag in nestkasten broedt in open land.

Schrieken Europese torenvalk 240
 

Steppearend

Latijnse naam: Aquila Nipalensis
Abba is een Steppearend man. Een grote vogel die van origine voorkomt in Noord-China.

Steppearend Abba Schrieken 240
 

Amerikaanse roodstaartbuizerd

Latijnse naam: Buteo jamaicensis
Nelson is mijn Amerikaanse roodstaartbuizerd. Een rustige vogel die goed is in te zetten bij meeuwenoverlast op haventerreinen.

Amerikaanse roodstaart buizerd Nelson Schrieken 240
 

Woestijnbuizerd

Latijnse naam: Parabuteo unicinctus
Nuka, een Harris Hawk vrouw van 2006. Deze soort wordt ingezet bij vogeloverlastbestrijding, vooral bij overlast van grotere vogels als zilvermeeuwen.

Harris Hawk Nuka Schrieken 240
 

Europese Havik

Latijnse naam: Acipiter gentilis
Silas is een Europese Havik man. Deze vogel wordt ingezet bij overlast van konijnen en zwarte kraaien.

Europese Havik Silas Schrieken 240
 

Bruine kiekendief

Latijnse naam:Circus Aeruginosus
Kiek, is een bruine kiekendief man die 's zomers boven de rietkragen zweeft, op zoek naar eten. In de winter trekt deze vogel naar het warmere Zuid-Europa.

Bruine Kiekendief Kiek Schrieken 240
 

Woestijnbuizerd

Latijnse naam: Parabuteo unicinctus
Nina, een Harris Hawk, is van 2011. Deze vogel wordt bij ingezet bij kauwenoverlast.

Harris Hawk James Schrieken 240
 

Slechtvalk

Latijnse naam: Falco peregrinus

Jim is een mannetjes valk; het vrouwtje is forser dan het mannetje. Krachtige jager van open land, slaat vogels na een lange, snelle stootduik (van meer dan 200 kilometer per uur) of na een volhardende achtervolgingsvlucht. Sterk toegenomen nadat de soort bijna was verdwenen door vervolging en gebruik van pesticiden. Heeft sterk geprofiteerd van bescherming en broedt vooral op gebouwen, tot midden in de stad. Jim is nog een jonge vogel, vandaar het jeugdkleed.

.

Lannervalk en Europese Slechtvalk Jim Schrieken 240
 

Woestijnbuizerd

Latijnse naam: Parabuteo unicinctus
Ook Pieter is een Harris Hawk. Pieter is inmiddels 12 jaar oud en heeft al erg veel vlieguren voor mijn bedrijf gemaakt.

Harris Hawk Pieter Schrieken 240
 

Woestijnbuizerd

Latijnse naam: Parabuteo unicinctus

Alexander is de jongste telg van de 4 Harris hawks. Pieter begint al met zijn 20 jaar op leeftijd te raken. Alexander is dus zijn opvolger. Daar Pieter het nog prima doet hebben wij mooi de tijd Alexander de klappen van de zweep te leren. Op deze foto heeft hij nog het jeugdkleed.

Harris Hawk Pieter Schrieken 240
 
 

Smelleken

Latijnse naam: Falco columbarius

Merlin is een roofvogel welke alleen in de winter hier te zien is. Het is de kleinste valk in Nederland die uit Scandinavië afkomstig is. Het is een vogeljagertje, laag over de grond verrast hij zijn buit. Merlin is een jong mannetje in jeugdkleed.

vogel.jpg